Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Nova knjiga fra Bože Lujića

22. siječnja 2009.
Riječ je o zbirci s više od pedeset članaka koje je u mjesečniku Svjetlo riječ, u rubrici Riječ o Bibliji, kroz pet godina objavljivao dr. fra Božo Lujić.

 U izdanju Svjetla riječi izašla je nova knjiga fra Bože Lujića Bog među ljudima. Isus Krist – rođen za čovjeka.

Riječ je zbirci s više od pedeset članaka koje je u mjesečniku Svjetlo riječ, u rubrici Riječ o Bibliji, kroz pet godina objavljivao dr. fra Božo Lujić. Ona je jedna u nizu knjiga koje je autor već objavio iz biblijskoga područja, ovdje, naravno, s naglaskom na publicistički žanr.

Kako stoji u predgovoru knjige, autor je u pisanju svojih članaka redovito slijedio liturgijski kalendar, osobito Uskrs, Božić, korizmu, advent, neke obljetnice ili čak ljetni odmor i prema tome obrađivao prikladne biblijske teme. Nastojao je i slijediti temu pojedinoga broja revije.
Ono što ovu knjigu (članke) čini vrlo čitljivom jest jednostavnost autorova pisanja da kratkim i jasnim rečenicama prerekne osnovnu, nekada i tešku poruku. Lujić ne odlazi u detalje, nego na pojedinom i malom svetopisamskom isječku, na jednom događaju, jednoj Isusovoj ili novozavjetnoj rečenici oblikuje zaokruženi tekst koji uvijek iznova vraća na temeljnu istinu – Bog se objavio u konkretnom čovjeku Isusu iz Nazareta, i to na jedinstven i neponovljiv način, tako kako povijest ne pamti ni prije ni poslije.

Lujićeva egzistencijalna novozavjetna teologija, ovdje publicistički primjerena, s razlogom nedovršena – i zbog karaktera revije gdje je objavljivana i zbog uvjetovanosti temama – u svoj cjelini predstavlja vrlo jasnu i uvjerljivu sliku o Isusu Kristu. Iznad svega poziva na čitanje Pisma, na razmišljanje o biblijskoj objavi i riječima koje su pomoć i putokaz za osobni susret s Onim u kojem je Bog na jedinstven način progovorio. Ovi tekstovi nisu završena priča nego mozaične i otvorene refleksije o svetopisamskim riječima o Riječi. Tu leži i posebna vrijednost ove knjige. (FIA).

Dr. fra Božo Lujić rođen je u Donjoj Dubici, župa Gornja Dubica. Osnovnu školu je pohađao u Donjoj Dubici i Bos. Šamcu, franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a franjevačku teologiju u Sarajevu. Za sveećenika je zaređen 3. veljače 1974. u Sarajevu. Postdiplomski studij biblijske teologije sa specijalizacijom pohađao je u Ljubljani gdje je i magistrirao 1977. god., a doktorirao je 1982. god. na Papinskom biblijskom institutu. Usavršava se u Rimu, a potom i u Jeruzalemu. Pohađao je njemački jezik i književnost u Sarajevu. Profesor je biblijskih disciplina na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.