Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

Preminuo mons dr. Marko Josipović

9. svibnja 2009.
Sahrana u ponedjeljak, 11. svibnja u 15:00 sati u Gornjim Kladarima

U bolnici Koševo u Sarajevu preminuo je blago u Gospodinu  8. svibnja, opremljen sakramentima umirućih, vrhbosanski svećenik, mons. dr. Marko Josipović, kanonik, rektor katedrale i profesor filozofije na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu.

Josipovic_MarkoMons. Josipović je rođen 21. rujna 1948. od roditelja Filipa i Kate r. Šubarić u Gornjim Kladarima, župa Modriča. Osnovu školu je pohađao u Modriči, srednju na Šalati u Zagrebu, a teologiju u Đakovu i Sarajevu. Za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. po rukama nadbiskupa Smiljana Čekade u župi Srca Isusova u Prozoru. Nakon kapelanske službe u Travniku, postdiplomski studij (magisterij) filozofije pohađao je na Gregorijani u Rimu. Doktorirao je 1985. na Angelicumu u Rimu. Godine 1998. imenovan je počasnim prelatom Njegove svetosti. Imenovan je kanonikom Vrhbosanskoga stolnog kaptola i rektorom katedrale. Obnašao je službu dekana na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevo. Bavio se izdavalačkom djelatnošću te su mnogi naslovi ugledali svjetlo dana zahvljujući njegovoj upornosti i traženju donatora.

Sveta Misa i ispraćaj posmrtnih ostataka pokojnog Marka biti će u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu u ponedjeljak 11. 05. 2009. u 09,00 sati. Nakon Mise tijelo pokojnika biti će prevezeno u Gornje Kladare gdje će isti dan poslije svete Mise u 15,00 sati biti pokopano na kladarskom groblju.