Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  21. ožujka 2023.

 

5. nedjelja kroz godinu (C)

10. veljače 2019.
Isus rece Simunu: "Ne boj se! Odsada ces loviti ljude!" Oni izvukose ladje na kopno, ostavise sve i podjose za njim.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: „Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.“ Odgovori Šimun: „Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.“ Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: „Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!” Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim (Lk 5,1-11)

_________

 

Na obali jezera guralo se mnoštvo. Isus je zamolio ribara Petra, da smije ući u njegov čamac i iz njega naučavati. Petar mu je radosno udovoljio.

Ali to posuđivanje čamca ima dublje značenje. Isus će trebati mnogo više, nego što je drvena Petrova barka, koja se njiše na nemirnim valovima jezera. Trebat će Petra iz tijela i krvi, trebat će njegove noge, da s njima prođe Palestinom, carstvom i svijetom. Trebat će Petrova usta, da naviješta nauku ljubavi i otkupljenja. Trebat će Petrove ruke, da blagoslivlja i olakšava trpljenje. Trebat će Petrovo srce, koje će hiti za sve ljude i obuhvatit će cijeli svijet. Ukratko, trebat će cijeloga Petra sa svim sposobnostima, vlastitostima i sklonostima. Sve je to čamac iz kojega će Isus naučavati. Ali ne samo iz njega. Na svim obalama svijeta i u svim razdobljima povijesti trebat će stotine i tisuće takvih Petara i takvih čamaca.

Svi Petri, koliko će ih god biti i gdje god će loviti, morat će marljivo bacati mreže u more. Ponekad će se duge noći mučiti, a ipak će jutrom mreža biti prazna. Tako će skupljati iskustva, da je unatoč njihovom nastojanju ulov u rukama Onoga, koji ih šalje ribariti.

Kao što je prvi, tako će i svi slijedeći Petri doživljavati trenutke straha, kada će biti svjesni svoje nesposobnosti i grešnosti. Bojat će se Kristove blizine. Molit će Ga, neka odstupi od njih.

Ali Isus neće odstupiti. Kao nekoć Petru i njima će reći: Ne boj se, odsada ćeš loviti ljude.