Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prva obljetnica smrti mons. dr. Marka Josipovića

13. svibnja 2010.
Božja ljubav u Markovom životu bila je vrlo konkretna. On je u svakom čovjeku doživljavao ljubljeno Božje stvorenje...

Godišnjica smrti vrhbosanskog svećenika mons. dr. Marka Josipovića svečano je obilježena 8. svibnja u Gornjim Kladarima (Modriča) na mjesnom groblju na kojem je u obiteljsku grobnicu pokopan mons. Josipović.
Uz prisutnost bliže rodbine, prijatelja, časnih sestara Služavki Maloga Isusa i Kćeri Božje ljubavi, profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva, rektora Bogoslovnog sjemeništa vlč. Marka Zubaka, predstavnika bogoslova koji su predvodili liturgijsko pjevanje, svečanu koncelebriranu sv. misu s desetak svećenika predvodio je prepozit Vrhbosanskoga kaptola dr. Pero Pranjić. Propovijedao je bliski prijatelj pokojnoga Marka prof. Božo Odobašić. U svojoj propovijedi vlč. Odobašić je između ostaloga rekao: «Božja ljubav u Markovom životu bila je vrlo konkretna. On je u svakom čovjeku doživljavao ljubljeno Božje stvorenje, štoviše čovjeka kao najdraže Božje stvorenje za koje Bog nije poštedio ni svoga Sina nego Ga za sve nas predade u smrt da se u Njemu i po Njemu svi preobrazimo na sliku Kristovu i zadobijemo Njegovim zaslugama život vječni. Znajući kako je Marko volio ljude, kako se žrtvovao da svojom vedrinom svakome zasvjedoči ljepotu Božje očinske ljubavi, mi vjerujemo da on u nebu, kao nagradu za svoj uzorni svećenički život uživa radost istinske ljubavi jer Bog je ljubav.»
Nakon sv. mise nazočni su pohodili grob pokojnika i izmolili zajednički opijelo za pokojne. Molitvom „Kraljice neba“ završeno je slavlje, a potom su kod Markovog brata Slavka svi ostali na zajedničkom objedu.
Josipovic_MarkoObljetnica smrti mons. dr. Marka Josipovića proslavljena je i u sarajevskoj prvostolnici dan poslije, 9. svibnja, na konventualnoj sv. misi kojoj je također predslavio prepozit kaptola vrhbosanskoga dr. Pero Pranjić. Uz ostale kanonike, bogoslove i vjernike, časne sestre, u propovijedi dr. Pranjića istaknute su važne odrednice svećeničkog i profesorskog života i djelovanja pok. Marka Josipovića.
Vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić predslavio je 5. svibnja u sarajevskoj katedrali svetu misu tijekom koje je mons. Bosiljko Rajić, sada bivši direktor Caritasa BK BiH ustoličen za kanonika. Na inicijativu Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“, koji je i pjevao tijekom ove svete mise, molilo se na osobit način i za bivšeg rektora katedrale i kanonika Kaptola vrhbosanskog te profesora na KBF-u u Sarajevu, mons. dr. Marka Josipovića.
U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako je sv. misa izraz zahvale mons. Josipoviću na prvu obljetnicu njegove smrti jer je svoj život ugradio u mjesnu Crkvu vrhbosansku. Istaknuo je kako treba cijeniti sve koji su ugradili svoje živote kako bi živjela Crkva vrhbosanska.
„Zato je važno očuvati spomen na one pokojne koji su živjeli i radili i sebe ugradili, ali isto tako prepoznati svoje mjesto i na tome mjestu izgarati i ostavljati svijetli trag za buduće pokoljenje“, rekao je kardinal Puljić.

Katolički tjednik