Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Objelodanjen kratki Stadlerov životopis

18. kolovoza 2010.
_______________

Zivotopis Josipa StadleraNedavno je u izdanju Sestara služavki Maloga Isusa i Nadbiskupskog ordinarijata Vrhbosanskog u Sarajevu izašao kratki životopis sluge Božjega, nadbiskupa Stadlera DR. JOSIP STADLER PRVI NADBISKUP U BOSNI I HERCEGOVINI na 33 stranice iz pera Stadlerova školskog kolege Cvjetka Rubetića. Rubetić pomno opisuje najraniju Stadlerovu mladost i njegov roditeljski dom, zatim nastavak školovanja u Požegi, Zagrebu i Rimu te povratak u Zagreb, kao i brojne službe i djelatnosti što ih je tada obavljao. Riječ je o Stadlerovu stručnom i znanstvenom radu u brojnim katoličkim listovima, zasebnom monografskim djelima, te o Stadlerovom višestrukom zalaganju na karitativnom polju. Rubetićeva svjedočanstva o služi Božjem dr. Josipu Stadleru objavljena su u tri serijalna nastavka, i to u tada najuglednijem hrvatskom časopisu Vienac koji je izlazio u Zagrebu (1881. god. u br. 50 – kojemu je priložen i Stadlerov portret, te u br. 51 i 52 istog časopisa.).

U dodatku je otisnut prilog "Družba sestara Služavki Maloga Isusa i Sarajevska provincija Bezgrešnog Začeća Bl. Dj. Marije" kojega je priredila s. Ana Marija Kesten, te molitva da Gospodin proslavi čašću oltara svoga slugu Josipa Stadleru. 

Uvod životopisu je napisala provincijalka s. Marina Piljić, predgovor dr. Pavo Jurišić, postulator, a pogovor dr. Agneza Szabo.

Cvjetko Rubetić, rođen u Ivanić-Gradu 1842., bio je kapelan u Krapinskim Toplicama, kateheta i kapelan u Sisku, kateheta u Zagrebu i kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkoga.

Umro je 4. svibnja 1906. god. u Zagrebu. Isticao se književnim radom, osobito na području kršćanske duhovnosti.