Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

A. Perić imenovan voditeljem HKM u Mannheimu

9. rujna 2010.
_______________

PericAntoGarevački svećenik vlč. ANTO PERIĆ, koji je bio na službi u Dubrovačkoj biskupiji, ovih je dana imenovan voditeljem hrvatske katoličke misije u Mannheimu (Njemačka), koju je vodio vrhbosanski svećenik Vinko Radić.

Rođen je 24. svibnja 1954. godine u Garevcu, kao šesto od ukupno devetero djece u obitelji Marka i Mare r. Lozić. Osnovnu školu je završio u Garevcu i Modriči 1970. godine. Sjemenišnu gimnaziju je pohađao u Dubrovniku i završio 1974. godine. Nakon prve godine bogoslovije u Sarajevu odlazi u vojsku u Vranje. Đakonat je primio u adventu 1980., a za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1981. godine. Kao kapelan djeluje u Zenici, u župi sv. Josipa i u Bosanskom Brodu do 1986. godine.

God. 1986. odlazi u London, gdje se priprema za djelovanje u misijama. U novoosnovanoj misiji Sv. Obitelji - u biskupiji Solwezi (Zambija - Afrika) zajedno sa vlč. Dominkom Bilićem radi na izgradnji misije - župe, u toj 20 godina staroj biskupiji. Početkom domovinskog rata 1992. godine vraća se u Europu, gdje po želji Ordinarija treba nastaviti postdiplomski studij u Rimu s temom povezanom uz Islam. Kao pitomac u sv. Jeronimu u Rimu obavio je pripreme za upis na Urbanijanu, tečaj talijanskog jezika i upoznavanje s gradivom, ali tada na vlastitu želju zbog razbuktavanja rata i tragedije Posavine i Posavljaka dobiva dozvolu od Ordinarija da na dvije godine radi u Njemačkoj pastvi i brine se za protjerane iz BiH. Pastoralno djeluje na Njemačkoj župi Dinkelsbuel u biskupiji Augsburg i pomaže prognanicima iz bivše Jugoslavije posebno kao prevoditelj u zamršenoj njemačkoj administraciji.

Godine 1994. po dekretu Ordinarija preuzima dužnost dijecezanskog direktora Caritasa sa sjedištem u Splitu, zatim Prozoru i Sarajevu. Od 1996. preuzima katedralnu župu u Sarajevu dotada bez župnika i ostaje kao župnik do 1999. godine. U toj župi vodi pastoralnu brigu i vjernicima koji govore engleski, a posebno o članovima američke vojske koji nisu imali svog katoličkog svećenika, te je bio redoviti njihov ispovjednik i pripravljao ih na sakramente. Kao duhovnik vojnika obavio je i posebno višetjedni tečaj za vojne kapelane u Washingtonu - Pentagon, Fort Bragg-u i Fort Jackson-u 1998. godine u SAD-u.

Od 1999. do 2003. godine je župnik u zapuštenoj i oštećenoj župi sv. Ane u Radunicama kod Žepča, gdje je obnovio crkvu i župnu kuću.

U rujna 2003. godine preuzima župu Sv. Mihovila u Kopanicama (kod Orašja) gdje ostaje nepune dvije godine, da bi u srpnju 2005. bio imenovan ravnateljem pastoralno-rekreacijskoga centra Vrhbosanske nadbiskupije Salvator u Dubrovniku, a u studenom iste godine i upraviteljem župa Smokovljani i Lisac u Dubrovačkoj biskupiji.

Anto Perić se bavio i spisateljskim radom. Povremeno se javljao u katoličkom tisku sa člancima iz Zambije i iz života crkve u Bosni i Hercegovini. Tekstovi mu izlaze u Katoličkom tjedniku, Malom Koncilu i Radosnoj vijesti. Surađivao je na monografiji Kopanice koja je izašla 2004. god. povodom 25. obljetnice župe Kopaince.