Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Svjedokinje vjernosti Bogu

18. siječnja 2011.
Dana 14. siječnja 2011. Sveti otac Benedikt XVI. ovlastio je kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za proglašenje svetima, da proglasi dekret o mučeništvu pet sestara Kćeri Božje Ljubavi poznate u narodu kao Drinske mučenice.

Dana 14. siječnja 2011. Sveti otac Benedikt XVI. ovlastio je kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za proglašenje svetima, da proglasi dekret o mučeništvu pet sestara Kćeri Božje Ljubavi poznate u narodu kao Drinske mučenice, a time je odobrio i njihovu beatifikaciju.

Tko su buduće blaženice?

Sestre Kćeri Božje ljubavi otvorile su 1911. na Palama nedaleko Sarajeva samostan Marijin dom, mjesto oporavka bolesnih sestara i sestara nastavnica iz Zavoda sv. Josipa u Sarajevu. Dom je postao poznat po dobrim djelima prema svima potrebnima, osobito prema pravoslavcima, zbog čega je prozvan „gostinjcem siromaha“.

Za vrijeme rata, 1941., u zajednici na Palama živjele su predstojnica s. Jula (Hrvatica, 48 g.), s. Berchmana (Austrijanka, 76 g.), s. Krizina (Slovenka, 56 g.), s. Antonija (Slovenka, 34 g.) i s. Bernadeta (Mađarica, 29 g.). Svojim životom i radom djelotvorno su svjedočile kršćansku ljubav u duhu svoje Družbe. Njegovale su bolesnike, dijelile kruh djeci državnog Dječjeg doma ne praveći razliku prema vjeri i naciji te pomagale siromahe. Četnici su 11. prosinca 1941. svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda, a samostan opljačkali i zapalili.

Drinske mucenice

Njihov četverodnevni križni put po hladnoći i snijegu, a one bez odgovarajuće odjeće, uz preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, vodio ih je najprije do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale četiri sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu.

S. Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je, kako joj je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama, koje su već bile ubijene. Četnici koji su je odvezli izjavili su po povratku da je sretno stigla svojim sestrama, a jedan je od njih imao oko vrata njezinu krunicu. Zapisano je da je ubijena 23. prosinca 1941.

Glas o mučeničkoj smrti ovih sestara, poznatih kao Drinske mučenice, nadaleko je raširen od samih početaka. Biskupijski postupak za beatifikaciju otvoren je u prosincu 1999. u Sarajevu te tri godine kasnije uspješno završen. Proglašenje blaženima Drinskih mučenica, za što je potrebno moliti, bit će ne samo službeno priznanje njihova mučeništva nego i promicanje duhovnih vrijednosti za koje su one živjele i žrtvovale svoje živote.

Ovih pet sestara iznimni su uzori vjernosti Bogu i djelotvorne ljubavi prema bližnjemu. Vjerujemo da će njihova prolivena krv biti sjeme novih svjesnih i odgovornih kršćana kao i novih duhovnih zvanja. One su moćne zagovornice u svim potrebama, napose u teškim životnim kušnjama i pogibeljima. Mnogi su se u to već osvjedočili. Pozivamo sve štovatelje Drinskih mučenica da nam se pridruže u molitvi za njihovo proglašenje blaženima.

Molitva

Gospodine Bože, ti si svoje službenice Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu obdario milošću redovničkog zvanja i snagom da svoju vjernost i ljubav prema tebi potvrde prolijevanjem krvi. Udijeli i nama postojanost u vjeri da se ni uz cijenu trpljenja ne odijelimo od tebe.

Daj da sveta Crkva uzdigne ove tvoje službenice na čast oltara i da nam njihov primjer i zagovor pomažu u životnim borbama i postizanju vječnog spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

_________

Slika "Drinskih mučenica" nalazi se u crkvi u Gromiljaku (Bosna). Dao ju je naslikati župnik preč. Marko Perić.

 

Preuzeto sa web-stranice: DRUŽBA KĆERI BOŽJE LJUBAVI