Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Postojane u vjernosti

28. siječnja 2011.
O svetosti i Drinskim mučenicama

Stjepan Lice: „Postojane u vjernosti - O svetosti i Drinskim mučenicama“, Družba Kćeri Božje ljubavi, Zagreb, 2010., 44 str.

U radosti što će Drinske mučenice uskoro biti proglašene blaženima, dobro je posegnuti za brošurom „Postojane u vjernosti“ koju je napisao Stjepan Lice. Kao pisac meditativne proze i lirike, on u toj publikaciji senzibilizira za svetost kao „način čovjekova hoda kroz život, oblik života u kojemu čovjek nastoji živjeti sve dimenzije svoje ljudskosti“. U prva četiri poglavlja autor na meditativni način razmatra poziv na svetost, svetost u običndsti i u stradanju i zlu te o odnosu redovništva i svetosti.

Postojane u vjernostiPrikazavši sažeto prošlost družbe Kćeri Božje ljubavi u zasebnim tekstovima, koji su popraćeni i fotografijama, prikazuje životopis svake od pet Drinskih mučenica. Prvo predstavlja s. Julu Ivanišević, rođenu 25. studenoga 1893. u Starom Petrom Selu, koja je jedina Hrvatica od Drinskih mučenica, a potom i s. Bernadetu Banju, rođenu u mađarskoj obitelji po ocu Velikom Grđevcu kod Bjelovara 18. lipnja 1912. godine, Slovenke s. Krizinu Bojanc (rod. 14. svibnja 1885.) i s. Antoniju Fabjan (rođ. 23. siječnja 1907.) te Austrijanku s. Berchmanu Johannu Leidenix (rođ. 28. studenoga 1865.).

U posljednjem dijelu publikacije autoru tri poglavlja prikazuje njihovo mučeništvo, a u posljednjem poglavlju, „Prema gori blaženstava“, donosi još jedno razmatranje O svetosti ističući da su Drinske mučenice „ostavile svoj trag i u nevidljivosti i u uočenosti“.

Publikacija „Postojane u vjernosti“, koja osim fotografija sestara mučenica donosi i više fotografija koje dokumentiraju život i djelovanje družbe Kćeri Božje ljubavi te meditativne fotografije koje oplemenjuju napisane duhovne riječi, došla je u pravi trenutak te će mnogima približiti te iznimne junakinje kršćanske vjere i ljudskoga dostojanstva. (I. M.)