Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

"Glas Koncila" o Augustinu Dujmušiću

26. ožujka 2011.
_______________

Dujmusic_GKKatolički tjedenik GLAS KONCILA donio je u svome izdanju od 27.3.2011. (br. 13) prilog na dva stupca sa fotografijom iz pera dr. Vladimira Lončarevića o Augustinu Dujmušiću, pjesniku, piscu i začetniku protualkoholnog društva „Sveta vojska“.

O. Augustin Dujmušić ugledao je svjetlo dana u Gradačcu prije 126 godina. Bio je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, studirao je glazbu u Regensburgu, a potom odlazi u kapucine. Umro je prije 95 godina u varaždinskoj bolnici.

Svoje pjesničke priloge objavljivao je još u studentskim danima po raznim časopisima. U „Kući dobre štampe“ na Rijeci izašla mu je god. 1910. zbirka pjesama Iskre srca moga, podijeljena u tri dijela: Pjesme različne, Hrizanteme i Dva svijeta. Iz njegovih pjesama progovara jednostavni narodni jezik, mekan i nježan poput kraja u kojem je ponikao. Zbirku njegovih sabranih pjesama priredio je za tisak garevački svećenik vlč. Marko Cvitkušić, koju je god.1993. izdao Mladi teolog, časopis studenata Vrhbosanske teologije u Sarajevu.