Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Drinske mučenice proglašene blaženima

25. rujna 2011.
Katolička Crkva dobila pet novih blaženica

"Sveti otac Benedikt XVI., udovoljavajući želji vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića te brojne druge braće u biskupstvu, sestara Kćeri Božje ljubavi i mnogih vjernika, pošto je razmotrio mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Njegovom apostolskom vlašću dopustio je da se pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice: s. Mariju Julu Ivanišević, s. Mariju Berchmanu Leidenix, s. Mariju Krizinu Bojanc, s. Mariju Antoniju Fabijan i s. Mariju Bernadetu Banja od sada naziva blaženicama i da se svake godine na dan njihova rođenja na nebo, petnaestoga prosinca, može slaviti njihov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga" – riječi su koje je u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu u subotu 24. rujna izgovorio pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih i izaslanik Svetoga Oca kardinal Angelo Amato tijekom svečane mise, kojima su Drinske mučenice proglašene blaženima.

U prigodnoj je propovijedi kardinal Amato istaknuo da je mučeništvo pet redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi "tragična ali slavna stranica Crkve Katoličke u plemenitom narodu Bosne i Hercegovine".   23

"Njihova pobjeda ima značenje mučenika prvih stoljeća, kada su poganski idoli zahtijevali nevine žrtve za nastavak njihovog prolaznog i nesigurnog postojanja. Tragedija njihovog ubojstva se dogodila za vrijeme nasilnog civilnog rata 1941-1945. godine", rekao je kardinal te podsjetio kako su ubojice, oslijepljeni protukatoličkom mržnjom i beskonačnim egoizmom, počinili pokolj grupe nemoćnih ali neukrotivih žena.

"Sestre, budući da se nisu htjele podvrgnuti neurednoj volji ratnika, pokušavaju pobjeći da bi obranile dostojanstvo svoga posvećenja", kazao je kardinal i dodao da povijest Drinskih mučenica može izgledati kao primjer ljudi poniznih, koji ostaju i uvijek podliježu, pobijeđeni i poraženi. Ali u stvarnosti, to je pet redovnica koje su svojom čvrstom i blagom ustrajnošću pobjednice zla i njegove zatorne snage, istaknuo je kardinal Amato.

Na misi beatifikacije sudjelovalo je gotovo dvadeset tisuća vjernika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Albanije, Njemačke, Švicarske, Engleske i Brazila,mnoštvo redovnika i redovnica, provincijali i provincijalke brojnih redovničkih zajednica, među kojima i vrhovna poglavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mrockek iz Rima, provincijalna glavarica iz Zagreba s. Elvira Tadić, bogoslovi, novaci i sjemeništarci.

02

U koncelebraciji misnog slavlja bili su vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljića, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahrainu, Katru, Arapskim Emiratima i Jemenu te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajič, 29 biskupa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Mađarske i Albanije te tristotinjak svećenika.

Nazočili su i brojni predstavnici bosanskohercegovačkih vlasti, diplomatskog zbora, među kojima i veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Jasna Krivošić-Prpić, političkih stranaka, domaćih znanstvenih i kulturnih ustanova.  

Organizacija slavlja beatifikacije bila je besprijekorna, čemu su pridonijeli brojni volonteri, policajci, vatrogasci, medicinsko osoblje i mediji. Toga je dana Olimpijska dvorana doista bila "najveća crkva u Bosni i Hercegovini", kako se slikovito izrazio kardinal Puljić.

Tijekom mise pjevao je zbor od 1200 pjevača sastavljen od brojnih župnih zborova a prije mise održan je meditativno-glazbeni program, u kojemu su nastupili domaći i inozemni izvođači. (tv, gk / ika)