Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime LONČAR

5. listopada 2011.
Priredio: Vlado Jagustin, svećenik

Prezime LONČAR, deminutiv lončarić, veoma je lako protumačiti. Proizlazi iz zanimanja. Lončar – onaj koji izrađuje glineno posuđe koje je bilo veoma rasprostranjeno u upotrebi u domaćinstvu u kuhanju i spremanju hrane u obiteljima.

Prezime je bilo rašireno u svim nacijama i vjerama i na svim područjima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i sve ne znam gdje ih ima. Srednjovjekovnu porodicu u selu Borcu kod Trebinja u gornjem toku rijeke Neretve u Hercegovini zatekli su Turci padom Bosne 1481.godine koji seli u selo Čičevo, prodaje lonce i ne želi se vratiti rodnom selu. U Boku stiži u prvoj polovini 17.stoljeća. Odatle se raseljavaju. Ima ih katolika kod Zadra, u Lici 1668.godine, kod Brinja, u Glini te sele u Beograd i tako postaju pravoslavci. Lončari tumače da su istog porijekla, a to vjerovatno nije točno. Ima ih i u Bosanskoj Krajini.  Iz Gračaca u Hrvatskoj iz sela Kuće Gaćešine odlaze u Srijem, a od iste obitelji naseljavaju se u Splitu. Još stariji spomen Lončara je iz Rame, današnjeg Prozora, a tu su doselili iz Posušja u selo Ustirama. Najstariji zapisani spomen Lončara u povijesnim dokumentima jest onaj u Vinjanima Gornjim kod Imotskog iz godine 1378. kada su se najezdom Turaka počeli seliti u Liku, Sinj te u sjevernu Hrvatsku u Zagorje. Imamo ih i na otocima Jadranskog mora. Među poznate osobe s prezimenom Lončar imamo: Pavao Lončar, teolog 1886.g., Ilija Lončar, šumarski stručnjak 1890. g., Branko Lončar, ekonomist 1918., Martin Lončar, političar 1921., Budimir Lončar, političar 1924......

Iz Garevca nestali iz Burića štale:

1. Martin Lončar, rođen 28. travnja 1924. godine, iz Garevca, sin Nike Lončara i Ane rođene Martinović.

2. Nikola Lončar, zvani Tuconja, rođen 30. svibnja 1921. godine, iz Garevca, sin Nikole Lončara i Ane rođene Martinović.