Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime TOKIĆ

27. prosinca 2011.
Priredio: Vlado JAGUSTIN, svećenik

S jezičnog motrišta prezime TOKIĆ izvedeno je od imenice toke, naziva metalnih ploča i drugih ukrasa na prednjem dijelu svečane narodne odjece, koje su nekoć služile i kao zaštitni oklop. Toke su inače balkanski turcizam, koje su preuzeli Albanci, Grci, Rumunji, Bugari i ostali južnoslavenski narodi. Neki su skloni tumačiti da je prezime Tokić izvedeno od vlastitog imena Tole, Tolisav i Tolimir.Također za podrijeklo (etimologiju) prezimena Tokic moglo bi se iznijeti vise pretpostavki: 1)mozda je izvedeno od tur.rijeci TOKA=kopca na kajisu-opasacu;kopca na zenskom pojasu.

U zemljišnim knjigama 1711.godine u Zminovu (današnjem Muću) zabilježene su 4 obitelji s prezimenom Tokić: braće Luke i Filipa Tokića, sinova Tominih, Ante Tokića pokojnog Mije i Bože Tokića pokojnog Mate, dok se obitelj Jerke Tokića vratila u Tursku. U mletačkim zemljišnim knjigama iz 1709.godine u banderiji harambaše Mate Veića u Neoriću zabilježena je 5-člana obitelj Mate Tokića pokojnog Blaža.

U izrazito nepovoljnom 18.stoljeću česti su bili sukobi pripadnika susjednih banderija. Oko 1790.godine došlo je do svađa zbog zemljišta, i to s jedne strane harambaše Grgura Buljana iz Biletića, alfira Ivana Gudića iz Postinja, kaplara Mije Bogosavljevića iz Satrića, kaplara Stipana Domazeta iz Zelova, svi iz banderije Buljan, i s druge strane podnarednika Josipa Tokića, ađutanta Jure Majstorovića i Biletićana iz banderije Ćurkovića radi zemlje u Ponikvama na Biletiću. Zauzimanjem harambaša Ćurkovića i Buljana, kao i Slavka Vulića, došlo je do sporazuma. Oni su razgraničili zemljište banderije Buljan od zemlje banderije Ćurković i postavili međe.

U austrijskim zemljišnim knjigama iz 1835.godine upisano je tada u Muću 5 obitelji Tokića: Božina, Grgina, Ivanova, Jakovljeva i Jozina. U župi Muć ima zaselak Tokići s 12 obitelji. Da je bilo seobe Tokića iz Muća u Trilj svjedoči zapis 26.03.1791.godine: Podnarednik Marko Marić pokojnog Jure (75 godina) i Josip Burić pokojnog Mije (62 godine) iz Velića pokraj Trilja svjedoče pred sinjskim bilježnikom da se sjećaju kako je Nikola Tokić iz Muća došao u kuću Jure Burića pokojnog Tome u Jabuku pokraj Trilja kao 13-godišnjak (banderija harambaše Gusića). U vrijeme ovog svjedočenja Nikola Tokić ima 70 godina. Oženjen je, ima 8-članu obiteljk. Dakle Nikola je rođen 1721.godine, a iz Muća u Jabuku je doselio 1734.godine.

Tokići su, inače, starinom iz Rakitna, područja koje danas pripada hercegovačkoj općini Posušje. Tu je biskup Pavao Dragičević 1741./42.godine zabilježio 23-članu obitelj Križana Tokića i 20-člano kućanskvo Mije Tokića. Tada, 1741.godine, biskup je krizmao 4 odobe Tokića: Lovru, Ružu, Anu i Matu. Isti biskup bilježi u Čaprazlijama pokraj Livna 5-članu obitelj Joze Tokića koji su doselili iz Rakitna. Biskup Marijan Bogdanović 1768.godine popisuje 2 obitelji Tokića u Rakitnom: Jurinu s 30 članova i Matinu s 4 člana. Već 1768.godine Tokića ima i na Kupreškoj Visoravni u mjestu Zlosela: Frano Tokić ima 40 članova obitelji, a Tomo 16 članova. Također nailazimo na Tokiće u Glamočkom polju, vjerovatno tek pristigli, Duje Tokić sa suprugom. I tako mnogočlane obitelji su krenuile za boljim sredinama i uvjetima života. U seobama na ovo prezime naći će se u Cetinskoj i Imotskoj krajini. Međutim, Tokići su podosta ranije zabilježeni u maticama Zadarske nadbiskupije: u Diklu 1658.g., Kožinu 1667.g., a kasnije u Korlatu, Polači, Vrani i Škabrnji. Danas Tokići žive u Galocvu i Kašini kod Zadra i u Popovićima kod Benkovca. U Cetinsku krajinu ispod tvrđave Čačvina došli su Tokići 1698.godine vjerovatno iz Rakitna: Toma, Luka, Antun, Božo, Mato i Ivan. Oni su molili mletačke vlasti da se tu nastane. Opći providur Mocenigo zapovjedio je zapovjedniku tvrđave da ich opskrbi hranom i da im dade samo po kanap zemlje za vrt kako bi se nekako prehranili i zapovjedio Poljičanima da im ne smetaju i da žive u miru. Još je ranije organizirana seoba katoličkog življa s područja Mostarko blato 1694.godine, a jedan od organizatora seobe bio je harambaša Mijo Tokić. Također ich nalazimo u jajcu prije 1750.godine, u Visokom, te u Garevu su već 1818.godine i evo ispisa iz Matice vjenčanih župe Tramošnica gdje župnik vjenča „26.01.1818. Miju sina pokojnog Stjepana Josića iz Ledenica i njegove zakonite žene pokojne Vite Bajić iz Borovice, sa Anom kćerkom pokojnog Ivana Tirića iz Ledenica i njegove zakonite žene Marte Tokić iz Kupresa. Kumovi su bili: Ilija Omazić, Josip Mikulić i Manda Svalinović.“ Znamo da u Garevcu ima dvije loze Tokića koje nisu rodbinski povezane: jedna u Bajama i jedna u Gornjanima, jedni s Kupresa drugi od Posušja.

Tokića danas ima u mnogim mjestima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. U prošlom stoljeću u Baru je bio nadbiskup Nikola Tokić.

Postoje dvije loze Tokića kod Dervente, koje navodno nisu u rodu a došle su s Kupresa: jedna u Baščarima sedam obitelji, druga u Bišnji sedam kuća, treća u Kukavicama dvije kuće i jedna u Derventi. U maticama župe Plehan, ranije zvane Vlika spominju se Tokići prvo u Baščarima (1843.god.).

Tokići nestali iz Burića štane:

1.  Anto Tokić, zvani Agan, rođen 11. svibnja 1903. godine, iz Garevca, sin Pere Tokića i Mare rođene Nikolić. Sklopio brak u Modriči 03.11.1926. godine sa Jelom Cvitkušić, udovom Jagustin iz Garevca.

2.  Bonaventura Tokić, rođen 11. veljače 1903. godine, iz Garevca, sin Bone Tokića i Mare rođene Pavić. Sklopio ženidbu sa Lucijom Ikač iz Gareva u Modriči 8.11.1922. godine.

3.  Ilija Tokić, zvani Krnjo, rođen 22. rujna 1918. godine, iz Garevca, sin Mate Tokića i Anđe rođene Lukač. Sklopio brak u Modriči 29.1.1940. godine sa Marijom  Križić.

4.  Ivo Tokić, rođen 30. prosinca 1914. godine, iz Garevca, sin Marka Tokića i Marte rođene Markotić. Vjenčan sa Marom Jeleč iz Garevca 1.1.1940. godine.

5.  Ivo Tokić, rođen 5. listopada 1910. godine, iz Garevca, sin Ive Tokića i Matije rođene Vurbić. Neoženjen.

6.  Ivo Tokić, rođen 1920. godine, iz Garevca. Supruga mu je Anica.

7.  Marko Tokić, rođen 1892. godine, iz Garevca. Sin Marka Tokića. Supruga mu jer Marta Tokić.

8.  Mato Tokić, rođen 19. studenog 1925. godine, iz Garevca, sin Ilije Tokića i Mare rođene Ikač. Neoženjen.

9.  Mihovil (Mijat) Tokić, rođen 20. rujna 1906. godine, iz Garevca, sin Marka Tokića (zvanog Mandić) i Anđe rođene Cvitkušić. Sklopio brak u Modriči 27.11.1929. godine sa Mandom Stanić iz Garevca.

10.  Pero Tokić, rođen 27. veljače 1913. godine iz Garevca, sin Marka Tokića i Marte rođene Markotić. Sklopio brak u Gradačcu 23.11.1932. godine sa Marom Pavić iz Kornice.

7. Stjepan Tokić, rođen 7. srpnja 1921. godine, iz Garevca, sin Ive Tokića i Marije rođene Lončar.