Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Odricanje

7. svibnja 2012.
Svaki čovjhek mora sam pronaći svoj putdo sreće, sve ostalo su bajke. Nije isto dijeliti dobro i zlo s nekim i sa samim sobom. Ali isto je i s ljubavlju!
VEČERNJI LIST – 4. svibanj  2012.

odricanjeMnogima su danas novac, ulaganje i podjela važniji od ljubavi pa se natezanja oko imovine nastavljaju i nakon smrti, a gorčina ostaje zauvijek

Zajedno u dobru, zajedno u zlu. Predivno rečeno, ali očito teško provedivo. Parola izgovorena pred matičarom, već pri izlasku iz njegova ureda biva potisnuta u neistraženi dio ljudskog mozga. Tako je jednostavnije jer čemu sebe unaprijed opterećivati onim što ćemo na prvom problematičnom zavoju zaboraviti. Gledajući čovjekovo ponašanje (većine), te su riječi uzaludne. Već smo odavno počeli prakticirati odnose na moderniji način: “Snađi se sam ako znaš. Ako ne znaš, lutaj.” A oni koji lutaju i zalutaju. Možda je baš zbog toga danas sve više samih koji za rođake i prijatelje biraju stvari. Njih će bez problema smjestiti u zidine vlastitog doma i živjeti po načelu u dobru i zlu.

I sve bi bilo u redu da ne postoji veliiiki ALI? Jer možda će zidine uskoro pasti s obzirom na to kako je sve okrenuto naopako. Brat po bratu drvlje i kamenje. Ni krv više nije što je nekad bila. I vlastite se krvi odričemo zbog šuškavih papira. Imovina je uvijek bila uzrok nevolja. Imaš li je premalo, lako te pregaze i progutaju, a nisi im ni previše interesantan. Zapravo si nebitan! Imaš li je previše, ime ti razvlače po sudnicama, pa čak i u grobnicama. Uvijek se nadmeću tko je više čega uložio. Naravno, govore o svom teško zarađenom novcu, znoju, prevelikoj pameti. A što dobiješ ti za ulaganje? Duševnu ranu! I to nikog nije briga osim tebe koji stenješ.

Oni dalje okreću stranice života kao listove papira. No nebeski svod im poručuje: “Što daješ, to i dobivaš.” Zato posvetimo važnost davanju. Neka tvoje davanje bude obavijeno dobrom voljom jer to je znak dobrovoljnog odricanja u korist onih koji nemaju. Već tvoja dobra volja njima nešto donosi, ali tebi ništa ne oduzima. Ali oni kojima daješ također moraju primati u dobroj volji jer tada otvaraju novu mogućnost dobivanja. Ako primaju u lošoj volji, tada sebi zatvaraju sljedeću mogućnost dobivanja. Ako misle da će lošom voljom i tebi zatvoriti želju daljnjeg davanja, u zabludi su. Onaj kojeg usrećuje davanje, taj će uvijek dati. Njima imovinsko stanje nije opilo um.

Oni su svjesni kolika je moć davanja. Jer samo onaj koji vječno daje, vječno i dobiva. Gubitnici postajemo baš zato što uvjetujemo davanje uzvraćanjem. Imovinska strast uništila je mnoge velike ljubavi. Jer ljubav se ne može podijeliti pola-pola. Imovina se potroši, a ona ostaje uspomena uokvirena u duši. Miris ljubavi najljepše je davanje koje čovjek može primiti. Zato dajte dok imate kome. Jer mogao bi doći dan kada bi vam ovo moglo postati jasno, ali nećete imati kome dati. Nije isto dijeliti dobro i zlo s nekim ili sam sa sobom!

 

Vera Čudina